Spelta je žitarica (vrsta pšenice), koja postoji još od davnina, poreklom je iz Južne Azije. Ona sadrži više proteina od obične pšenice, bogata je nezasićenim mastima, vitaminima A, C, B1, B2, nijacinom, kalcijumom, selenom,kobaltom, gvožđem, fosforom i magnezijumom. Spelta raste sa jakom opnom oko zrna, koja štiti zrno od pesticida i ostalih neželjenih efekata. Sadrži gluten, ali u dosta manjoj količini od većine drugih žitarica. Ima prijatan, orašast ukus.
Spelta je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Dijetetska vlakna spelte su lako rastvorljiva. Hranljive materije koje se nalaze u zrnu spelte ne opterećuju probavni sistem i organizam ih lako prihvata. Preporučuje se korišćenje ove žitarice u slučaju dijareje, slabog varenja, grčeva, efikasna je kod lečenja crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom.