Brašno od prosa
Proso je najbolji prirodni lek i izuzetno je koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu želuca, hrani pankreas, slezinu i creva. Ima široku primenu.
Proso je najbolji prirodni lek i izuzetno je koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu želuca, hrani pankreas, slezinu i creva. Ima široku primenu.
Heljdino brašno dobija se mlevenjem oljuštenog zrna heljde. Koristi se kao dodatak drugim vrstama brašna pri pripremanju raznih jela.
Pirinač je namirnica izuzetno bogata skrobom, sa malim procentom masti u sebi. Samim tim predstavlja veoma hranljivu namirnicu.
Kukuruzno belo brašno se na našim prostorima obično koristi u ishrani za pripremu proje ili kukuruznog hleba. Dobija se mlevenjem celog zrna.
Žuto kukuruzno brašno proizvedeno je od žutog kukuruza. Ovo brašno dobijeno je finim mlevenjem kukuruznih zrna i žute je boje.
Pšenično integralno brašno se preporučuje za upotrebu protiv iscrpljenosti, jačanje imuniteta, pravilan rast i razvoj organizma.
Ražano integealno brašno je po strukturi najsličnije pšeničnom integralnom brašnu, ali sa dosta manje glutena.
Heljda pripada porodici zeljastih biljaka, nije žitarica. Često se svrstava u grupu žitarica zbog sličnosti sa drugim žitaricama.
Spelta je žitarica, koja postoji još od davnina, poreklom je iz Južne Azije. Ona sadrži više proteina od obične pšenice.
Ovas je poznat kao veoma lako svarljiva hrana, veoma blagotvorno deluje na organe za varenje, pogotovu pri upalama.
Ječam je jedna od najstarijih žitarica. Koristi se u pripremi slada za izradu piva. Ječam je vrlo značajan za ljudsku ishranu.