Heljda je biljka koja pripada porodici zeljastih biljaka, nije žitarica. Često se svrstava u grupu žitarica zbog sličnosti sa drugim integralnim žitaricama po hranljivim vrednostima i načinu pripreme. Drugi naziv za heljdu je i “crno žito“. Plod heljde je zrno koje je trouglastog oblika. Od zrna heljde melje se brašno koje se koristi za izradu hleba, kaše, testenina... Obiluje belančevinama, skrobom, dobar je izvor biljnih vlakana, beta karotina, vitamina B, minerala K, Zn, Mg, Mn i folne kiseline.
Heljdino brašno je značajan izvor flavonoida. To su biljni antioksidansi koji pomažu borbi protiv hroničnih bolesti i usporavanju procesa starenja. Sprečavaju nastnak krvnih ugrušaka i tako nas čuvaju od srčanih oboljenja. Preporučuje se da se koristi za jačanje koncentracije, kod problema sa kardiovaskularnim sistemom, kod problema gojaznosti, poremećaja u probavnom traktu, kod posledica raznih vrsta karcinoma, kod dijabetesa, malokrvnosti i parazitskih oboljenja.
Ovaj proizvod postoji u ambalažama od: 1kg, 5kg, 10kg, 25kg.