Badem Brašno

Brašno od oljuštenog badema

brašno od oljuštenog badema nastaje tako što se melje zrno badema kome je prethodno blanširanjem skinuta opna. Bogato je mineralima koji su bitni za zdravlje kostiju. Prirodan je izvor vlakana, kao i antioksidanata. Njegov ukus podseća na marcipan, ša se često pored upotrebljava za izradu hleba jer može zameniti brašno od žitarica u potpunosti. Koristi se za pravljenje vrhunskih slatkih specijaliteta. Sadržaj proteina i masti čine ga idealnom opcijom za brze hlebove i kolače, mafine i štanglice. Proteini, masti i vlakna u bademovom brašnu doprinose osećaju sitosti između obroka. Bademovo brašno ima bolje nutritivne vrednosti u odnosu na mnoga druga prerađena brašna, jer sadrži iste hranjljive sastojke kao i celi bademi. Celi ili mleveni, bademi imaju više hranjljivih materija nego bilo koji drugi orašasti plodovi.