ISHRANOM
DO ZDRAVLJA

Odredite koju ćete hranu jesti
da poboljšate svoje sadašnje
i buduće zdravlje

Detaljnije...
image01

NOVI PROIZVODI
U PONUDI

Različite vrste bezglutenskih smeša
i brašna od dozvoljenih bezglutenskih
žitarica

Detaljnije...
image01

MAKROBIOTIKA
I DIJABET PROGRAM

Zdravom hranom
do nasmejanog lica

Detaljnije...
image01

O nama


Naša firma je malo porodično preduzeće koje se nalazi između Kraljeva i Vrnjačke Banje, i postoji pod ovim imenom od 2009. godine. Delatnost bavljenja je proizvodnja, pakovanje i veleprodaja zdrave hrane, a najvećim delom integralnog brašna i brašna bez glutena. Posebno smo ponosni što smo sačuvali tradiciju proizvodnje integralnog brašna radeći ga u mlinu sa prirodnim kamenom (kao na vodenici). Prva vodenica je napravljena još 1932. godine, i do pre desetak godina je mleveno na njoj na vodi, uglavnom meštanima za ujam.

Danas proizvodimo velike količine brašna od pšenice, raži, heljde, ovsa, ječma, spelte, belog i žutog kukuruza, kako u manjim pakovanjima za domaćinstva, tako i u većim, za pekare, proizvodnje testenina ili keksa. Poslujemo po HCCP standardu. Pored proizvodnje integralnih brašna, proizvodimo i pakujemo ostale proizvode od žitarica – mekinje i klice. Posebno smo ponosni na naš program bezglutenskih proizvoda. Bavimo se i prepradom i pakovanjem drugih raznih prehrambenih namirnica – kikiriki, seme suncokreta, seme bundeve, badem, pistaći, kukuruz kokičar, zrno pšenice, pirinač, susam, soja, kokos...

Pored proizvodnje i veleprodaje, radimo i prodaju na malo, u našim maloprodajnim objektima zdrave hrane koji se nalaze u Kraljevu na pet lokacija i na jednoj lokaciji u Raški.


ZAŠTO INTEGRALNO?


Integralne žitarice su one žitarice čije zrno nije obrađeno, tačnije predstavljaju žitarice celog, neprerađenog zrna.

Obradom žitarica se odvaja zrno od opne (mekinja), čime se u potpunosti gubi na nutritivnoj vrednosti celog zrna žitarice. Do toga dolazi jer se vlakna, minerali i vitamini nalaze u delu koji se procesom obrade izdvaja, tj. u opni, tako da na kraju ostane samo skrob, tj. ugljeni hidrati. S’ toga, lako je ptimetiti da obrađeno brašno ne poseduje nikakvu nutritivnu vrednost. Korišćenjem takvog brašna u svakodnevnoj ishrani samo dolazi do povećanja šećera u krvi, što uzrokuje dodatnu glad, a ćelijama na takav način nisu obezbeđene potrebne nutritijente, tako da ubrzo dolazi do osećaja gladi, što samo znači dodatan unos (praznih) kalorija.

Što se tiče integralnih žitarica, one imaju 2, 3, pa i do 10 puta veće količine određenih minerala i vitamina, gvožđa na primer, koji je esencijalan mineral za absorbiciju ostalih nutritijenata. Sadrže više zdravih masti i više proteina. Koriščenjem integralnih žitarica u ishrani dolazi do bolje sitosti, a i zbog manjeg glikemijskog indeksa dolazi do manje varijacije insulina, tj. šećera u krvi.

Email : interpak.kraljevo@gmail.com