5 Bezglutenska brašna

Kukuruzno žuto brašno

Žuto kukuruzno brašno proizvedeno je od žutog kukuruza. Ovo brašno dobijeno je finim mlevenjem kukuruznih zrna i žute je boje. Kukuruzno brašno se najčešće upotrebljava za izradu kaša i palenti, a može se koristiti i za kukuruzni hleb, u kombinaciji sa pšeničnim belim brašnom. Bogato je ugljenim hidratima (posebno skrobom), proteinima i mastima, koji su odličan energetski materijal, kao i dijetetskim vlaknima. Sadrži i mineralne materije (najviše fosfor, kalijum i magnezijum, gvožđe u tragovima) i vitamine E, vitamine grupe B i drugih sastojaka. Sadrži više vitamina A nego beli kukuruz.

Upotrebom ovog brašna pomažete smanjenju rizika od oboljenja od raka debelog creva, i drugih poremećaja u radu creva, pojačava se anioksidantno delovanje. Takođe, sprečava gojaznost jer sadrži vlakna i kompleksne ugljene hidrate.