17 Mekinje

Pšenične mekinje

Mekinje od pšenice su veoma bogate biljnim vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama i sadrže značajne količine skroba, proteina, vitamina, minerala i fitične kiseline, koja deluje tako što smanjuje apsorpciju nutrijenata. Pšenične mekinje sadrže 43%-44% sirovih biljnih vlakana, pre svega celuloze, koja nije rastorljiva. Pošto obiluju vlaknima, pšenične mekinje predstavljaju odlican čistač creva i koriste se protiv zatvora, tj. opstipacije. Imaju snažno antikancerogeno delovanje (najpre se odnosi na rak debelog creva), kao i zalečenje hemoroida. Pšenične mekinje se preporučuju i dijabetičarima, kao lek se koriste i kod gastritisa i gastritičnih tegoba - one smiruju želudačnu kiselinu i nadimanje stomaka.

Preporučuje se uzimanje oko 30gr dnevno, ne više, u kombinaciji sa mlekom, jogurtom ili sveže ceđenim voćnim sokom – smesa treba da odstoji 15ak minuta. Ovoj smesi se mogu dodati i razne pahuljice i semenke. Pšenične mekinje se mogu dodavati i u razna kuvana jela - neće promeniti ukus jela, ali će znatno poboljšati Vaše zdravlje.