Bojana Timotijević | 9. Jul 2017. |

Speltine integralne testenine sa tikvicama

  1. 300 g “Interpak” speltinih integralnih testenina
  2. 250 ml pavlake za kuvanje
  3. 100 g sitno iseckane (na kockice) pančete
  4. 100 g sitno iseckanog (na kockice) ćurećeg belog mesa
  5. 1 tikvica (iseckana na kockice, usoljena i oceđena)
  6. 2 veća čena belog luka
  7. 1 veći paradajz (oljušten i iseckan na kockice)
  8. So, biber, origano, peršun, maslinovo ulje, parmezan - po ukusu

Testenine skuvati odvojeno, kuvati 5-7 min i ocediti. Sos pripremiti u odvojenom dubokom tiganju (voku) na sledeći način:


Beli luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju. Dodati tikvice, prethodno usoljene i oceđene. Dinstati par minuta, uz mešanje. Dodati tanko iseckanu ćuretinu i pančetu. Preliti pavlakom za kuvanje i kuvati nekoliko minuta. Nakon toga dodati paradajz i sve to dinstati jos nekoliko minuta.
Servirati u dubokim tanjirima, testenine, malo peršuna i origana posuti preko, preliti sos preko testenina i nakon toga po ukusu dodati parmezan.
Prijatno!

Bojana Timotijević | 8. Jul 2017. |

Ražane integralne testenine sa povrćem

  1. 300 g “Interpak” ražanih integralnih testenina
  2. 200 g brokoli-ja (iseckati)
  3. 100 g maslina (polovinu iseckati na kolutiće)
  4. 100 g čeri paradajza (iseckati na polovine ako je krupniji)
  5. 3 čena belog luka (iseckati sitno)
  6. svež peršun
  7. svež bosiljak
  8. morska so
  9. šareni biber
  10. 2 kašike maslinovog ulja

Testenine skuvati odvojeno, kuvati 7-10 min i ocediti. Sos pripremiti u odvojenom dubokom tiganju (voku) na sledeći način:

Zagrejati ulje i propržiti beli luk. Dodati masline, nakon par minuta brokoli, pa zatim i čeri paradajz. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Nakon toga sitno iseckati svež peršun i bosiljak i pomešati.

Testene spojiti sa sosom. Servirati uz parmezan (po ukusu).
Prijatno!

Bojana Timotijević | 9. Jul 2017. |

Proteinski keks

Koliko god da niste navikli da je keks zelen, moram da napomenem da je ukus fenomenalan. Prevazićićete zbunjenost zbog boje nakon prvog zalogaja. I najvažnije – keksići su krckavi, posebno prvog dana kad se ispeku…

Potrebno je:

  1. 100 g suncokretovog proteina/brašna
  2. 100 g bundevinog proteina/brašna
  3. 1 kašičica soli
  4. 1 kašičica praška za pecivo
  5. 50 g oljuštenog i neslanog suncokreta
  6. 1 kašičica kima (opciono)
  7. 2 kašike čia semenki
  8. 2 ravne kašike lana
  9. 30 ml susamovog ulja
  10. 20 ml maslinovog ulja
  11. 2 kašike susamovog putera
  12. 1 jaje
  13. 120 ml tople vode

Izmešati sve suve sastojke i dodati puter, ulja, jaje i vodu. Testo je tvrdo pa mora dobro da se umesi, rukama ili u mikseru. Razviti testo oklagijom između dva papira za pečenje. Testo razviti tako da bude deblje od lanene pločice,  a za nijansu tanje od kupovnog krekera. Izvaditi krugove čašom ili iseć na pločice. Peći oko 20 minuta na 180oC.

Bojana Timotijević | 8. Jul 2017. |

Palačinke od tikvica i integralnog brasna

Sastojci:

  1. 1 veća tikvica
  2. 1 jogurt
  3. 1 prašak za pecivo
  4. so po ukusu
  5. na vrh noža sode bikarbone
  6. integralno brašno po potrebi (bilo koje, da bude malo gušće nego za palačinke)
  7. biber po ukusu
  8. začini po ukusu
  9. 2 jaja
  10. 1 dcl ulja

Priprema:

Oljuštiti tikvicu, izrendati, posoliti da bi pustile vodu. Kada puste vodu, ocediti, dodati sve ostale sastojke i polako dodavati brašno (moze bilo koje), testo treba da je malo gušće nego za palačinke i ostaviti da malo odstoji. Peći u tiganju, nije uopšte potrebno podmazivati, a ako zatreba nauljite samo prvi, testo je dovoljno masno pa ga ne treba dodatno mastiti.

Stavljati na manje gomilice deblje palačinke, kada se pojave mehurići na palacinci, tada je okrenuti i kratko zapeći sa druge strane. Po želji, možete premazati kiselom pavlakom ili nekim drugim namazom. Prijatno!

Bojana Timotijević | 9. Septembar 2017. |

Posne pipe rigate testenine u sosu od šampinjona

  1. 11 pakovanje posnih testenina
  2. 1 veći praziluk
  3. 400 g šampinjona
  4. 100 ml biljne pavlake
  5. manji koren celera
  6. malo svežeg lista celera
  7. kašičica suvog ruzmarina
  8. so, biber, ulje

Praziluk sitno iseckati i dinstati ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati šampinjone iseckane na deblje listove i malo narendanog korena celera. Dinstati sve još desetak minuta, pa preliti biljnom pavlakom i začiniti solju i biberom. Na kraju dodati iseckan celerov list i ruzmarin. Skuvati i ocediti testenine „pipe rigate“ i pomešati sa sosom. Servirati na tanjire, a preko umesto sira narendati svež celer.

Bojana Timotijević | 8. Jul 2017. |

Posne rigatoni testenine sa povrćem

  1. 1 pakovanje posnih testenina
  2. 200 g zelene boranije
  3. 3 pečene crvene paprika
  4. 300 g kuvanog i očišćenog kestena
  5. 60 ml maslinovog ulja
  6. 3 čena belog luka
  7. veća veza svežeg peršuna
  8. so, biber

Na zagrejanom ulju, na tihoj vatri prvo propržiti, a potom dinstati usitnjen beli luk i boraniju. Kad boranija omekša, dodati oljuštene pečene paprike isečene na rezance i kuvani, očišćen kesten. Skloniti sa vatre i dodati puno seckanog svežeg peršuna. Skuvati rigatoni testeninu, ocediti je i sjediniti sa pripremljenim povrćem. Sve dobro izmešati kako bi rigatoni testenine upile sokove i začine.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Integralni hleb sa bundevom

Ovaj hleb je vrlo ukusan, punog ukusa, sa svim prednostima korišćenja integralnog brašna, vrlo prijatnog i bez gorkog ukusa.

Recept:

  1. 300gr pšeničnog brašna
  2. 200gr ražanog brašna
  3. 50gr pšeničnih mekinja
  4. 200gr rendane bundeve
  5. 2 kašičice semena lana
  6. 2 kašičice pečenog susama
  7. 1 kašika jabukovog sirćeta
  8. 1 kašika meda
  9. ½ kockice kvasca
  10. 1 kašika majčine dušice

Podmesiti, dodati vodu po potrebi. Ostaviti da naraste. Premesiti testo, ostaviti da ponovo naraste, zatim peci na 200 stepeni.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Integralni ražani hleb

Ražano brašno je dosta vlažno. Korišćenjem samo njega za spremanje hleba najčešće se dobija hleb čija sredina ostaje vlažnjikava, naizgled nepečena. Kombinacijom obvog brašna sa pšeničnim, hleb postaje ukusniji.

Recept:

  1. 2 šoljce ražanog brašna
  2. 3 šoljice pšeničnog brašna
  3. 1 šoljica pšenicnih mekinja
  4. 1 šoljica kukuruznog belog brašna (po izboru)
  5. 1/2 kockice kvasca
  6. So po ukusu

Podmesiti sa običnom vodom, malo ređe. Kad naraste, premesiti, sipati u modlice, ostaviti da ponovo naraste i zatim peći na 200 stepeni.

Za zdravu ishranu, dovoljno je jedno (do dva) parče ovoh hleba uz obrok.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Heljdine palačinke

Heljdino brašno je dosta specifično, i obično se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama brašna, kao dodatak, u manjoj količini. Međutim, ove palačinke se prave samo od heljdinog brašna, bez dodataka drugih vrsta brašna. Preporuka je da se prave kao obrok, uz neki slani dodatak kao namaz, po ukusu.

Recept:

  1. 2 jaja
  2. 20 kašika brašna od heljde
  3. 1 čaša kisele vode
  4. 2 čaše obične vode
  5. 2 kašike ulja (preporuka je korisiti maslinovo ulje)
  6. malo soli
  7. malo sode bikarbone

Sve to izmešati, smesa treba da bude ređa, ali ne previše. Sačekati da smesa malo odstoji, promešati ponovo i peći na tiganju. Uz slane namaze je super za doručak ili, sa laganijim namazima za večeru.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Zdrav doručak sa mekinjama

Ako vodite računa o ishrani, želite da smanjite telesnu težinu, regulišete metabolizam na prirodan način i očistite organizam i krvne sudove od neželjenih masnoća, naša preporuka je da umesto doručka svako jutro jedete ovsene mekinje sa jogurtom male masnoće.
Po dve kašike ovsenih mekinja sipati u šolju za čaj, preliti jogurtom i izmešati. Ostaviti da odstoji nekoliko minuta (do 10min) i jesti. Bićete siti do vremena za užinu, kada je preporučeno jesti sveže voće. Na ovaj način ubrzavate metabolizam i obnavljate crevnu floru.

Preporuka za dobro jutro i energičan dan

U teglu sipati po kašiku: brusnice, aronije, badema, lešnika, oraha, oljuštenog suncokreta (po želji ove dodatke možete i menjati), i preko svega toga naliti prorodnog meda do vrha tegle. Dobro izmešati, i svako jutro uz čašu vode pojesti po jednu kašiku toga. Deluje tako što pojačava imunitet i daje energiju i snagu za ceo dan!

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Upotreba oljuštenog heljdinog zrna u svakodnevnoj ishrani

Heljdino zrno se može koristiti u različitim oblicima. Često se kuva, nakon kuvanja se može i peći kako bi se dobila prava heljdina kaša, koja se koristi kao prilog uz neko jelo.
Pored toga, heljdino zrno se može koristiti u kombinaciji sa voćem. Tako korišćeno, predstavlja vrhunski, veoma zdrav obrok ili poslasticu. Vrlo je ukusna kombinacija heljdinog zrna sa jabukom, suvim grožđem, suvim šljivama, lešnikom, bademom (ne svi sastojci odjednom), zaslađeno medom ili fruktozom, plus cimet – kombinacija ukusa koja veoma prija, a svi sastojci su vrlo pogodni za Vaše zdravlje.
Heljdino zrno se može koristiti i u pripremi raznovrsnih zdravih kuvanih jela. Preporučije se da se heljdino zrno pri ovakvoj pripremi prvenstveno proprži na maslinovom ulju pa zatim da se kuva. Kombinacija sa prosom je odlična, sa začinima po Vašem ukusu i kombinacijom raznovrsnog povrća(celer, karfiol, brokoli, spanać, zelje, šargarepa...) organizam dobija potrebnu dozu vitamina i vrlo povoljno utiče na celokupno stanje organizma.
Pored korišćenja heljdinog zrna u ishrani, preporučuje se da se i na heljdinom zrnu spava. Jastuk od heljdinog zrna ili od heljdinih ljuspica je vrlo povoljan po Vaš san. Deluje antibakterijski i antialergijski, poboljšava cirkulaciju, sprečava znojenje i vrlo povoljno deluje kod astme, migrenioznih problema, ukočenosti vrata i kičme i hroničnih upala sinusa.

Zeleni hleb


Sastojci :

  1. 3jaja
  2. 0,5dcl kisele vode
  3. 10 u vrh punih kašika brašna od semenki (bundeva, lan, susam, suncokret)
  4. 2 kašike bundevinih semenki 
  5. 1 kašika bundevinog ulja
  6. malo soli
  7. pola praška za pecivo

Priprema:

Jaja dobro umutiti, dodati so, kiselu vodu, zatim dodati brašno od semenki i dve kašike  semenki bundeve. Lagano umešati bundevino ulje i prašak za pecivo. Istresti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dvadesetak minuta.