Proteinski keks

Koliko god da niste navikli da je keks zelen, moram da napomenem da je ukus fenomenalan. Prevazićićete zbunjenost zbog boje nakon prvog zalogaja. I najvažnije – keksići su krckavi, posebno prvog dana kad se ispeku…

Potrebno je:

  1. 100 g suncokretovog proteina/brašna
  2. 100 g bundevinog proteina/brašna
  3. 1 kašičica soli
  4. 1 kašičica praška za pecivo
  5. 50 g oljuštenog i neslanog suncokreta
  6. 1 kašičica kima (opciono)
  7. 2 kašike čia semenki
  8. 2 ravne kašike lana
  9. 30 ml susamovog ulja
  10. 20 ml maslinovog ulja
  11. 2 kašike susamovog putera
  12. 1 jaje
  13. 120 ml tople vode

Izmešati sve suve sastojke i dodati puter, ulja, jaje i vodu. Testo je tvrdo pa mora dobro da se umesi, rukama ili u mikseru. Razviti testo oklagijom između dva papira za pečenje. Testo razviti tako da bude deblje od lanene pločice,  a za nijansu tanje od kupovnog krekera. Izvaditi krugove čašom ili iseć na pločice. Peći oko 20 minuta na 180oC.