Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Integralni hleb sa bundevom

Ovaj hleb je vrlo ukusan, punog ukusa, sa svim prednostima korišćenja integralnog brašna, vrlo prijatnog i bez gorkog ukusa.

Recept:

  1. 300gr pšeničnog brašna
  2. 200gr ražanog brašna
  3. 50gr pšeničnih mekinja
  4. 200gr rendane bundeve
  5. 2 kašičice semena lana
  6. 2 kašičice pečenog susama
  7. 1 kašika jabukovog sirćeta
  8. 1 kašika meda
  9. ½ kockice kvasca
  10. 1 kašika majčine dušice

Podmesiti, dodati vodu po potrebi. Ostaviti da naraste. Premesiti testo, ostaviti da ponovo naraste, zatim peci na 200 stepeni.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Integralni ražani hleb

Ražano brašno je dosta vlažno. Korišćenjem samo njega za spremanje hleba najčešće se dobija hleb čija sredina ostaje vlažnjikava, naizgled nepečena. Kombinacijom obvog brašna sa pšeničnim, hleb postaje ukusniji.

Recept:

  1. 2 šoljce ražanog brašna
  2. 3 šoljice pšeničnog brašna
  3. 1 šoljica pšenicnih mekinja
  4. 1 šoljica kukuruznog belog brašna (po izboru)
  5. 1/2 kockice kvasca
  6. So po ukusu

Podmesiti sa običnom vodom, malo ređe. Kad naraste, premesiti, sipati u modlice, ostaviti da ponovo naraste i zatim peći na 200 stepeni.

Za zdravu ishranu, dovoljno je jedno (do dva) parče ovoh hleba uz obrok.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Heljdine palačinke

Heljdino brašno je dosta specifično, i obično se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama brašna, kao dodatak, u manjoj količini. Međutim, ove palačinke se prave samo od heljdinog brašna, bez dodataka drugih vrsta brašna. Preporuka je da se prave kao obrok, uz neki slani dodatak kao namaz, po ukusu.

Recept:

  1. 2 jaja
  2. 20 kašika brašna od heljde
  3. 1 čaša kisele vode
  4. 2 čaše obične vode
  5. 2 kašike ulja (preporuka je korisiti maslinovo ulje)
  6. malo soli
  7. malo sode bikarbone

Sve to izmešati, smesa treba da bude ređa, ali ne previše. Sačekati da smesa malo odstoji, promešati ponovo i peći na tiganju. Uz slane namaze je super za doručak ili, sa laganijim namazima za večeru.

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Zdrav doručak sa mekinjama

Ako vodite računa o ishrani, želite da smanjite telesnu težinu, regulišete metabolizam na prirodan način i očistite organizam i krvne sudove od neželjenih masnoća, naša preporuka je da umesto doručka svako jutro jedete ovsene mekinje sa jogurtom male masnoće.
Po dve kašike ovsenih mekinja sipati u šolju za čaj, preliti jogurtom i izmešati. Ostaviti da odstoji nekoliko minuta (do 10min) i jesti. Bićete siti do vremena za užinu, kada je preporučeno jesti sveže voće. Na ovaj način ubrzavate metabolizam i obnavljate crevnu floru.

Preporuka za dobro jutro i energičan dan

U teglu sipati po kašiku: brusnice, aronije, badema, lešnika, oraha, oljuštenog suncokreta (po želji ove dodatke možete i menjati), i preko svega toga naliti prorodnog meda do vrha tegle. Dobro izmešati, i svako jutro uz čašu vode pojesti po jednu kašiku toga. Deluje tako što pojačava imunitet i daje energiju i snagu za ceo dan!

Bojana Timotijević | 16. April 2015. |

Upotreba oljuštenog heljdinog zrna u svakodnevnoj ishrani

Heljdino zrno se može koristiti u različitim oblicima. Često se kuva, nakon kuvanja se može i peći kako bi se dobila prava heljdina kaša, koja se koristi kao prilog uz neko jelo.
Pored toga, heljdino zrno se može koristiti u kombinaciji sa voćem. Tako korišćeno, predstavlja vrhunski, veoma zdrav obrok ili poslasticu. Vrlo je ukusna kombinacija heljdinog zrna sa jabukom, suvim grožđem, suvim šljivama, lešnikom, bademom (ne svi sastojci odjednom), zaslađeno medom ili fruktozom, plus cimet – kombinacija ukusa koja veoma prija, a svi sastojci su vrlo pogodni za Vaše zdravlje.
Heljdino zrno se može koristiti i u pripremi raznovrsnih zdravih kuvanih jela. Preporučije se da se heljdino zrno pri ovakvoj pripremi prvenstveno proprži na maslinovom ulju pa zatim da se kuva. Kombinacija sa prosom je odlična, sa začinima po Vašem ukusu i kombinacijom raznovrsnog povrća(celer, karfiol, brokoli, spanać, zelje, šargarepa...) organizam dobija potrebnu dozu vitamina i vrlo povoljno utiče na celokupno stanje organizma.
Pored korišćenja heljdinog zrna u ishrani, preporučuje se da se i na heljdinom zrnu spava. Jastuk od heljdinog zrna ili od heljdinih ljuspica je vrlo povoljan po Vaš san. Deluje antibakterijski i antialergijski, poboljšava cirkulaciju, sprečava znojenje i vrlo povoljno deluje kod astme, migrenioznih problema, ukočenosti vrata i kičme i hroničnih upala sinusa.